keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Kurkistus kirjaan: Disney Aarrekammio

Walt Disney arkistojen silloisen johtajan, Robert Tiemanin kirjoittama Disney Aarrekammio on varmasti monelle disney-keräilijälle tuttu teos. Kyseinen kirja ilmestyi suomeksi vuonna 2006 ja sen on suomentanut Heikki Jokinen.

Opus on siskoni omaisuutta, ja se on levännyt hänen kirjahyllyssyään monen monituista vuotta. Lapsena katselin kirjan hauskoja kuvia ja tutkin mielenkiintoisia liitteitä. Mutta lukenut sitä en koskaan. Olen aina vierastanut erilaisia tietokirjoja olettaen niiden olevan tylsiä ja puuduttavia lukea. Onneksi viisaus (toivottavasti) karttui iän myötä, ja kirja alkoi ihan lukumielessä kiinnostaa. Olinhan lukenut kuitenkin kaksi disneyn englanninkielistä taidekirjaa ja tämä oli vieläpä suomeksi. Viimein pari päivää sitten sain luettua tämän aarrekammion ja se osoittautui hyvin antoisaksi luettavaksi. Luin kirjan läpi yhdeltä istumalta parissa tunnissa! Harvoin viihdyn monenkaan tietokirjan parissa niin kauaa.

Mutta pidemmittä puheitta, kurkistetaan mitä eepos pitää sisällään!Walt Disney Aarrekammio (2006)
Kirjoittanut Robert Tieman
Suomentanut Heikki Jokinen

Kirja piti sisällään rutkasti mielenkiintoista tietoa Walt Disney -yhtiön alkuajoista, vielä Waltin itsensä ollessa hengissä. En esimerkiksi tiennyt, että yhtiö vaikutti nuoruusvuosinaan jo niin laajasti monella alalla animaatioista ja elokuvateollisuudesta radioon, ja kodinhoitolehden sivuilta dokumenttien maailmaan.
Aarrekammio valotti entisestään taustoja itseäni askarruttaneisiin kysymyksiin kuten miksi Disney teki useamman kooste-elokuvan sota-aikoina. (Tiesin kyllä, että ratkaisu johtui lähinnä huonosta rahatilanteesta, mutta sitä en edes hoksannut ajatella, että Walt halusi näiden vuosien aikana kipeästi tekemään uutta kokopitkää animaatiota.)
Sainpahan myös esimerkiksi lukea melko kattavasti elokuvasta, jonka olemassaolosta en tiennyt mitään.Kirjan kuvitus ja ulkoasu on mieleeni. Teksti keskiaukeamalla ja kuvien sijainti sivujen reunoissa toimii mielestäni erinomaisesti. Tekstiin tulee keskityttyä ja kuvien ja niiden taustojen tutkiminen oli lähes vaivatonta. Sisällön ulkoasu on selkeä, kun sama asettelu on käytössä jokaisella aukeamalla.Aarrekammion parhainta antia tekstin lisäksi ovat monipuoliset liittet. Eikä kirja ilman niitä ehkä olisikaan nimenomaisesti aarrekammio. Liitteet toivat lihaa luiden (eli tekstin) ympärille syventäen ja konkretisoiden luettua. Mielenkiintoisimpia liitteitä olivat esimerkiksi konseptikuvat Helinä-keijun muuttuvasta ulkomuodosta ja Alice's magic wonderbook.Kirjassa yhtiön alkuvuosien toiminta oli jaettu järkevästi eri aihealueisiin. Joka aukeammalla oli oma aiheensa. Yhdellä aukeamalla puhuttiin animaatioklassikoiden tekemisestä, toisella aukeammalla ensimmäisestä disneypuistosta ja sitä seuraavalla vaikkapa Mikin ja kumppaneiden radionvalloituksesta. Tämä toi osaltaan kirjaan selkeyttä.Välillä oli vaikeaa pysyä mukana missä kohti yhtiön alkuvuosia mennään. Animaatioklassikot käytiin kronologisesti läpi, mutta kaikki muu oli aseteltu ympäri kirjaa, sillä ymmärrettävästi asiat tapahtuivat välillä osittain samoihin aikoihin.
Mielenkiintoisinta sisältöä olivat jutut pitkien piirroselokuvien teosta. Oli mielenkiintoista saada tietää miten esimerkiksi Herra Rupikonna ja Iisoppi Kurkinen muotoutui monen hyllytyksen kautta kokopitkäksi elokuvaksi, tai millaisten haasteiden kanssa painittiin Liisa Ihmemaassa -animaatioelokuvaa tehtäessä. Olisin toivonut juttuja myös muutamasta ikonisesta alkuajan animaatiosta: Lumikista ja Tuhkimosta, jotka oli jätetty pois vaikka ne olivat isoja ja tärkeitä saavutuksia yhtiölle. (Niitä on kyllä todennäköisesti käsitelty Disney Aarteet -kirjassa, mitä en ole lukenut.)Lukukokemuksena Disney Aarteet oli antoisa ja valaiseva. Opin paljon uutta ja päällimmäisenä mieleen jäi vain ajatus, että olisi pitänyt lukea tämä kirja paljon aikaisemmin. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan, vai mitä? Tästä voisi sulavasti siirtyä lukemaan muitakin Disney-tietokirjoja. Annan odotukset ylittäneelle kirjalle neljä ja puoli tähteä. ½

Entäpä millaisia ajatuksia teillä on? :) Oletteko lukeneet kyseisen kirjan vai löytyykö se teiltä jopa omasta kirjahyllystä? Onko teillä suositella muuta aihepiiriin keskittyvää kirjallisuutta?

Myös muut disneyblogit ovat kirjoittaneet tästä: Dream is a wish your heart makes, Ihmeiden aukio,  


2 kommenttia:

  1. Tämä kirja löytyy omasta hyllystä, kuten myös sininen Disneyn aarteet-kirja. Molemmat ovat aivan ihania, juurikin noiden liitteiden takia. :) Lumikista ja Tuhkimosta on tosiaan enemmän tuossa sinisessä kirjassa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kiva kun varmistit epäilyni tuon Lumikin ja Tuhkimon suhteen! Pitää joskus vielä hommata tuo Disney Aarteet, sen verran kiinnostavalta vaikuttaa. :)

      Poista