sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Kun Hasbro kaappasi Disneyn prinsessat

Uusi vuosi, uudet kujeet! Näinhän se menee? Hyvät helmikuut myös kaikille! (postauksen kirjoittaminen venähti komeasti melkein kahdella kuukaudella Hups! Ehkä kuitenkin antanette sen anteeksi.) Uuden vuoden myötä myös Disney prinsessat aloittivat uuden elämänmuutoksen ja siirtyivät lopultakin My Little Pony -tuotteistaankin tunnetun Hasbron katon alle. Hasbron tuottamia nukkeja on jo suomessakin vaihtelevasti saatavilla. Mutta miten Disney prinsessojen lisenssi oikein lopulta päätyi Hasbrolle?

Löysin alkuvuodesta mielenkiintoisen artikkelin aiheesta, joka antoi tapauksesta laajan ja selkeän kuvan. Artikkelin voi lukea tästä. Mikäli ei jaksa englantia lukea, olen koonnut pääpointit vapaamuotoisesti (,toivottavasti hyvin ja selkeästi,) tähän alle.


Tarinamme alkoi vuonna 2000, kun Disney päätti tehdä rahaa ja saattoi ikimuistoisten klassikoiden sankarittaret saman kerhon jäseniksi. Disney itse tuottaa vain murto-osan prinsessa tuotteistaan. Mattel, joka on työskennellyt Disneyn kanssa jo vuodesta 1955, sai alkaa tuottaa elokuvien kauniista sankarittarista nukkeversioita suureen myyntiin Disney Prinsessat -tuotenimen alle. Vuosia kaikki oli hyvin.

Kuvassa vasemmalla Hasbron uusi Lumikki. Oikealla Mattelin versio.


Sitten kuitenkin tapahtui jotain mistä satuklassikoistaan tunntettu yhtiö ei pitänyt. Mattelin oma nukke, Barbie, alkoi menettää myyntiään vuonna 2012. Mattel halusi pelastaa muovisen kultatyttönsä, ja alkoi satsaamaan Barbieen, jättäen Disney Prinsessat vähemmälle huomiolle ja panostukselle. Viimeinenkin tikki irtosi paikaltaan, kun Mattel julkaisi Ever After High -nimisen nukkevalikoiman, jonka sankarittarina oli klassisten tarinoiden prinsessojen lapsia.Näihin nukkeihin oli tietenkin panostettu huolella kaikkia yksityiskohtia myöten. Disney ei tätä arvostanut ja otti suuren riskin. Alkoi neuvotella Hasbron kanssa prinsessojen lisenssin siirtämisestä heille.

Vasemmalla Hasbron Jasmine. Oikealla Mattelin


Hasbro oli aikaisemmin tuottanut lähinnä poikien leluja, mutta Disney oli luottavainen, sillä olihan Hasbro tehnyt My Little Pony -tuotemerkistään menestyvän. Hasbrolla oli kuitenkin suuria suunnitelmia Disney Prinsessojen varalle. Disney ja Hasbro halusivat esitellä prinsessat uudessa valossa. Itsenäisinä sankarittarina, jotka ovat muutakin kuin kimaltavia Barbien serkkuja. Lopulta Hasbrolla oli niinkin vakuuttavia ideoita uusien prinsessa-nukkejensa varalle, että Disney oli valmis luovuttamaan lisenssin Hasbrolle.

Tuhimo sai kokea muodonmuutoksen jota edes hyvä haltijakummi ei olisi osannut toteuttaa


Hasbro näyttäisikin olevan enemmän kuin tosissaan Disneyn sankarittarien kanssa. Hasbro aikoo keskittyä kokonaisvaltaisesti kaikkiin prinsessoihin, eikä yhtään hahmoa jätettäisi taka-alalle. Iloisia uutisiä nämä ovat PoC-prinsessojen kohdalla, sillä olivathan he olleet aliedustettuina Mattelin tuotevalikoimissa. Vai voiko joku sanoa, että olisi nähnyt kovin montaa Pocahontas nukkea Tuhkimojen ja Lumikkien rinnalla Mattelin aikana?

Mulanin aivan uusi tyyli

Kaikki prinsessat siis saisivat yhtä paljon huomiota, ja jokaista hahmoa kohdeltaisiin yksilönä, eikä toistensa klooneina vähän erivärisin mekoin ja hiuksin. Tämä näkyy myös siinä, että nuket eroavat hieman toisistaan esimerkiksi pituuksiltaan ja vyötäröiltään. Prinsessat näyttävät myös enemmän klassikoiden esikuviltaan Hasbron huomassa. Hahmojen persoonia ja taitoja aiotaan korostaa enemmän tulevassa mainonnassa ja tummaihoisemmat prinsessat saavat enemmän tilaa parrasvaloissa. Näin ainakin Hasbrolla lupaillaan. Prinsessojen tulevaisuus siis näyttäisikin valoisammalta mitä se on koskaan Mattelin aikana ollut.Kuvat Bloomberg Business -sivustolta kuten lähdeartikkelikin. Kuvaaja: Sarah Anne Ward.


8 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista. Tosta Pocahontasista kun mainitsit, niin siitä kyllä nimen omaan muistelleen nähneen Mattelilla ainakin kolema Pocahintasta myynissä, kaiki hyvin samanoloisia toistensa kanssa, mutta ei ihan. Jokaisella oli vähän eri yksityiskohdat. Itselläkin oli niitä yksi ja muistankin sen varmasti siksi niin hyvin, koska POcahontas elokuvan aikaan Barbien kerääminen oli meidän perheessä huipussaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Mattel on tehnyt Pocahontas-nukkejakin! :) Viittasin tekstissä lähinnä siihen, että nykyään Mattelin valikoimista ja ylipäätään kauppojen hyllyiltä on ollut vaikeaa bongata mm. Pocahontasta, tai esimerkiksi Jasminea. Eli näitä etnisiä prinsessoja. Tottakai tällaisiin seikkoihin vaikuttavat myös kysyntä ja monet muut seikat kun nukkeja rahdataan ympäri maailmaa.

   Poista
 2. Korjauksena tuonne, että Disney ei tehnyt Ever After High sarjaa, vaan Mattel.
  Mielenkiintoinen postaus, mä tykkään paljon enemmän Hasbron uusista prinsessoista, nätit kasvot + vaatteista plussaa.

  hirvioidentalo.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hups, tekstiin pääsikin painovirhe paholainen, vaikka kuinka muka tarkistin! :D Kiitos tarkkaavaisuudesta, asia on korjattu!

   Poista
 3. Ihan oikea liike Disneyltä, nuo Hasbron prinsessat näyttävät oikein kivoilta ja jos lupaukset prinsessojen tasapuolisesta kohtelusta ovat totta niin aina vaan parempi! Mattelin ainoa meriitti ovat ne useat 90-luvulla julkaistut himotut nuket, jotka ovat harvinaisemmista hahmoista kuten Megarasta tai Esmeraldasta. Monet näistä elokuvien ilmestymisaikoihin julkaistuista nukeista olivat tosi hienoja! Mutta nyt kyllä näkee kuinka Mattel on panostanut lähinnä omiin sarjoihinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täsmälleen samaa mieltä! on viimeinkin aika antaa jotain arvoa näillekin hahmoille.

   Poista
 4. Oi, ihana kuulla että kerrankin kaikista prinsessoista saadaan oikeasti yksilöidyt nuket! Itselleni onnekkaasti onnistuin pienenä saamaan niinkin erikoisesta prinsessasta nuken kuin Atlantiksen Kidasta, joka oli minun suosikkini. Nyt vasta tajusin ajatella että eipä se ollut ehkä ihan joka kaupassa myynnissä. Ja siskollani oli Pocahontas joka tuli muutamia kertoja omittua omiin leikkeihin.

  Omasta mielestäni noiden uusien Hasbron nukkejen isot päät pistivät aluksi vähän liikaa silmään, mutta nyt kun olen pidempään vertaillut nukkeja, niin taidan olla kuitenkin sitä mieltä, että nämä uudet ovat kyllä mukavampia. Ainakin Jasmine on aivan ihastuttava ja tykkään tosi paljon sen asusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä olikin lopulta todella positiivinen asia, etenkin jos kaikkia prinsessoja alkaa näkyä kauppojen hyllyillä! Jospa nyt tekevät hyvää työtä. :)


   Minuakin aluksi häiritsi nuo Hasbron prinsessojen tavallista isommat päät, mutta lopulta niihin alkoi tottua ja nukeista alkoi näkemään monia hyviä puolia mitä Mattelin versioissa ei ole pitkään aikaan ollut. :)

   Poista