keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Turinatuokio: Miksi Mattel, miksi?

Hei taas jälleen! Kiirettä on pitänyt ja nyt viimein tässä on se "pian" tulossa ollut postaus Mattelista ja heidän tulevista Disney-nukke kuvioistaan.

Alla oleva teksti EI NÄIN OLLEN OLE APRILLIPILAA. :)

Mattelilla on muutamien vuosien sisään tullut pari omaa uutta nukkesarjaa Barbien ohelle. (mm. Monster High ja Ever After High.) Mattel todella panostaa näihin nukkeihin, ilmeitä, asuja ja kaikkea muuta myöten. Monet ovatkin ihmetelleet miksi Mattelin prinsessa-nuket näyttävät tältä:
Nuket tunnistaa kyllä elokuvan hahmoiksi, mutta niissä ei näytä olevan juuri mitään omaa. Yläosat ovat identtiset ja muovia, alaosat melkein kaikilla nykyisillä mattelin prinsessoilla ovat tuollaisia tylsiä mekkoja joissa ei kamalasti koristeita. Hyviä esimerkkejä (kuin esimerkkikuviakin) löytyy netistä pilvin pimein. Ei sillä, nuo nuket ovat mielestäni oikein nättejä, eivätkä nämä säännöt ja asiat mitä yllä luettelin, koske jokaista mattelin prinsessanukkea; mutta nykykehityksen näkee kuitenkin päällisin puolin yllä olevasta kuvasta.

Tämän kehityssuunnan voi yrittää perustella monin tavoin. Yksi suuri järkeenkäypä perustelu on raha/sen säästäminen. On paljon halvempaa vain tehä tuollaiset yläosakuvioinnit nuken vartalomuottiin kuin tehdä koko asu kankaasta. Näin Mattel toimii myös monen Barbien kohdalla nykyään. Toinen aika hyvä syy on se, että nuket on tarkoitettu pienille lapsille, joiden leikeistä nyt ei voi tietää kovin paljoa etukäteen. Mutta silti vähän näin keräilijän näkökulmasta ihmetyttää että miksi Mattel ei jaksa panostaa Disney nukkeihin niin paljoa mitä esim. näihin Monster High ja EAH -nukkeihin?'

Ja nyt tulee tämän postauksen huikein juonenkäänne: Mattel lopettaa pian kaikkien Disneyn prinsessa ja Frozen -nukkejen tekemisen, ja niiden valmistus siirtyy Hasbrolle. Osa saattoi tämän jo tietääkin etukäteen, mutta halusin omistaa kokonaisen postauksen tälle mahtavalle aiheelle. :D Hasbro aloittaa omien Disney prinsessojensa myymisen näillä näkymin vuoden 2016 kesällä.

Tilanteesta vielä hauskemman tai vaihtoehtoisesti mielenkiintoisemman tekee se, että heti tämän ilmoituksen jälkeen Mattel on alkanut yhtäkkiä panostamaan Disney-nukkeihinsa. (Ainakin jollain osin.) Otetaampa esimerkkejä:


Mattel julkaisi Diseny Signature Collection -nimisen sarjan, jonka nuket ovat hyvin alkuperäiselokuvan hahmojen näköisiä. Mukana sarjassa on myös pahiksiakin, joka on harvinaisempaa Mattelille. Osa nukeista on kaiken lisäksi vielä nivellettyjä käsistä sekä jaloista. Nämä nuket ovat todella nättejä ja pakkauksetkin kauniita. Lisää Signature kokoelmasta voit lukea vaikka Keräilijän Keitaasta.


Eikä tässä vielä kaikki. Mattel teki Cinderella-elokuvan kunniaksi Disney Store laatuiset, luultavasti enemmän keräilyyn tarkoitetut, nuket elokuvan päähahmoista. Nämä nuket ovat myös oikein kauniita ja upeine mekkoineen ja asusteineen. Sarjaan kuuluvat Tuhkimo (tanssias- ja hääpukuinen), Hyvä haltijakummi ja Lady Tremaine. Nuket näyttävät myös hyvin paljon esikuviltaan, ehkä jopa paremmilta mitä Disney Storen vastaavat.

Ei tässäkään vielä kaikki. Disneyn Frozen-nuket ovat olleet ylimässä kuvassa olevien prinsessojen tasoa, mutta tässäkin asiassa Mattel on tehnyt parannuksen! Mattelin Frozen Fever -lyhäriin perustuvat nuket ovat melkeinpä jo ihan toista luokkaa:
Nämä nuket eivät kyllä ole perinteistä Mattel tasoa! Hahmot ovat jopa ilmeikkäitä ja asut kokonan kangasta, eivätkä kädet ole mitkään tikkusuorat. Mutta tottakai näitä "halvemman budjetin" nukkejakin yhä Mattelin valikoimasta löytyy:


Vasemmalla Sparkling princess Elsa, ja vasemmalla laulava Elsa -nukke. Näkee selvästi kumpaan on panostettu! (Alan muuten koko ajan olla vakuuttuneempi että lukion äidinkielen opettajani on toiminut mallina Mattelin Elsoille :D)


Mitä mieltä te olette tästä muutoksesta? Tai nukkejen siirtymisestä Hasbrolle ylipäätään? Tässä kaikki tältä erää, nähdään taas enemmän tai vähemmän pian!


13 kommenttia:

 1. En tiennyt tuosta Hasbrosta, mutta mun mielestä nämä uudet julkaisut Elsasta ja Annasta (ei Frozen Fever, vain siis tuo jolla ei ole edes aitoa lettiä!) näyttävät hirveiltä :D

  VastaaPoista
 2. Itse en nukkeja harrasta, mutta nuo Cinderella-nuket! Ihania! Tuollaisen tanssiais-tuhkimon voisin vaikka ottaakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo nuo Cinderella-nuket ovat todella, todella nättejä!

   Poista
 3. Tuo Frozen Feverin Elsa on viimeinkin sellainen Elsa josta tykkään (jos niitä limited Elsoja ei lasketa). Ehkä noihin prinsessoihin ei jaksettu panostaa siksi, että ne ovat pienemmille lapsille suunnattu kuin esimerkiksi EAH nuket (jokin ihme ajattelu että ei ne naperot niin tarkkoja näistä ole).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo luultavasti tuo on yksi suurimmista syistä.

   Poista
 4. Tuollaiset "muoviyläosanuket" ovat tosi tylsiä. Muistan että minulla oli lapsena joku sellainen Barbie, enkä tykkännyt yhtään siitä, miten valmis yläosa rajoitti nuken pukemista. Nuo Frozen fever -nuket ovatkin sitten ihan eri sfääreistä, tosi ilmeikkään näköiset ja vaatteetkin näyttävät oikein näteiltä. Jos keräilisin tällaisia (eli ei-LE) nukkeja, niin hankkisin noita Cinderella-nukkeja. Niissä minua häiritsee ainostaan kädet, vaikka ovathan nuo vähän kivemmat kuin ihan tikkusuorat kädet, mutta silti vähän oudot. Muuten nuket ovat tosi onnistuneen näköisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo itsekin suosin mieluummin vaatettuja nukkeja ilman muovisia yläosia. Nuo Cinderella nuket ovat todella nättejä. Ehkä Mattel halusi (aika vakava katseisiin) nukkeihin vähän ilmeikkyyttä ja ei siksi tehnyt käsistä tikkusuoria

   Poista
 5. Mattelin nuo nykyiset perus Disney-nuket ovat kyllä aina olleet yksi iso mysteeri. Käsittääkseni ne ovat Yhdysvalloissa samassa hintaluokassa kuin Disney Storen nuket, mutta laatu on paljon kurjempi. Millaiselle kuluttajaryhmälle ne oikein on suunnattu? Tuo heittämäsi ikäpointti on yksi, yksinkertaisemmat nuket sopivat nuoremmille leikkijöille, mutta se ei selitä miksi kasvomuotteihin ei jakseta panostaa.

  90-luvulla, kun kilpailevia nukkesarjoja Disneyssä ei vielä ollut, Mattelin Disney-nuket olivat kyllä paljon yksityiskohtaisempiakin kuin nykyään. Miksi siis nykyinen kehitys...? Disney storejakin on jo aika monessa maassa. Cinderella-nukeissa markkinarako on selvä: DS:n nuket ovat kalliimpia kuin Mattelin. Nuo Cinderella-nuket ovat kyllä tosi onnistuneita.

  Signature collection (johon kuuluvat pahisnuket ja yksityiskohtaisemmat prinsessanuket) on kyllä ihan onnistunut juttu, mutta miksi samalla brändillä pitää olla tuollaisia nukkeja joihin ei ole jaksettu panostaa ja sitten oikeasti elokuvan hahmolta näyttävä kalliimpi nukkesarja? :< Sormet ristiin että Hasbrolla on joku järkevämpi lähestymistapa tähän hommaan!

  Tykkään noista Frozen Fever-nukeista! Olisipa kiva jos nähtäisiin Suomenkin kaupoissa, voisi mennä ihmettelemään ihan livenä :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh vai sellaista toimintaa Mattelilta! :O Tosiaan kasvomuotit ovat myös olleet aika kamalaa kuraa nykyään. Mutta todella hyviä pointteja, joihin olisi todella mielenkiintoista saada vastaus, jota tullaan tuskin koskaan saamaan. Toivottavasti Harbrolla laatu paranee edes vähäsen!

   Nuo Frozen Fever -nuket ovat kyllä minunkin mielestäni oikein veikeitä! Toivottavasti joskus suomeen saapuvat, niin voisin vaikka ostaakin itselleni! ^---^

   Poista
 6. Tulee ikävä Mattelia, ihanan tuttuja nuo halpisnuket xD Näin tänään Ideaparkin Minimanissa Hasbron ekat Frozen -nuket. En oikeen vakuuttunut. Olin saamassa jouluahjaksi Singature Collection -sarjan Annan ja Elsan, mutta Toys R Us teki virheen ja antoi liikkeessä mummolleni väärän paketin ja niin sain kaksi vauvanukea :( xD Noh, taidanpa ne hankkia Amazonista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jooo mun pitäis tässä tehdäkin postaus tästä hasbron Disney prinsessa diilistä kun nukkejakin alkaa ilmestyö kauppoihin! :)

   Voi ei mikä virhe! :D kait te vaaditte jonkinlaista hyvitystä taikka tuotteen vaihtoa kuittia vastaan?

   Poista
  2. Junailin ne rahat. Palautin sen virheellisen pakkauksen ja siihen annettiin hyvityskuitti, jolla pystyy ostamaan jotain 50 eurolla. Ostin sillä kuitilla MLPEG Laulavan nuken ja palautin sen heti seuraavana päivänä. Sain siitä rahat takasin käteisellä, jolla sitten ostin UK:n Amazonista tuon Anna & Elsa -päkin. Voitonriemu :DDD

   Poista