torstai 5. helmikuuta 2015

Turinatuokio: Big Hero 6

Hei taas! Blogissa alkaa uusi juttusarja nimeltään turinatuokio. Turinatuokioita tulee blogiin epäsäännöllisesti asiasta riippuen. Turinatuokioissa keskitytään johonkin aiheeseen, tai elokuvaan yleisemmin. Ihka ensimmäisessä turinatuokiossa kerron mietteitäni Disneyn Big Hero 6 elokuvasta. Saa nähdä kuinka sekavan arvion saan elokuvasta aikaiseksi, mutta yritän kirjoittaa selkeästi :D Kävin katsomassa kyseisen elokuvan viime viikon torstaina veljeni kanssa 3D:nä ja suomidubilla. En odottanut elokuvalta mitään muuta kuin lämminhenkisyyttä. Ystäväni oli katsonut leffan netistä heti sen ilmestyttyä Amerikassa ja kertoili minulle millaista elokuvaa kannatti odottaa. Hän sanoi sen olevan vähän parempi kuin Räyhä Ralf. Eli ei hänen mielestään mikään big deal. Joten hänen mielipiteensä ja trailereiden perusteella muodostin itselleni jonkinlaisen ennakkokäsityksen elokuvasta, jota kuvasi parhaiten sana lämminhenkinen.

Huom! Tästä eteenpäin vastaan voi tulla isojakin spoilereita!

Saavuimme teatteriin ja siinä elokuvan alkua odotellessa en jaksanut odottaa leffalta enää juuri mitään. Istuimme saliin ja mainokset alkoivat. Ennen elokuvaa esitetty lyhäri Feast oli tunnelmaltaan iloinen ja animaatioltaan kaunis. Siinä oli luultavasti käytetty samaa tekniikkaa kuin Papermanissa, mutta en ole ihan varma. Lyhärin juoni ja kerrontatapa oli suloinen, vaikkakin sisäinen kukkahattusetäni nousi vähän pintaan kun koira söi välillä niin epäterveellisesti :'D

Sitten elokuva jo alkoikin ja sain viimein nähdä millainen se on kokonaisuudessaan. Olin nähnyt kuukausitolkulla elokuvasta tehtyjä (spoilaaviakin) gif-kuvia, jotka eivät kyllä antaneet siitä kovin ehjää kuvaa. Onneksi näin, sillä en yhtään tiennyt mitä elokuvassa tulee tapahtumaan. Elokuvan loputtua olin hyvin sekaisin, mutta vaikuttunut.

Juoniaukoistaan huolimatta elokuva sykähdyttää teemoillaan.

Aloitetaan arvostelu vaikka elokuvan juonesta. Se ei ollut mikään kovin kekseliäs, vaikkakin hyviä yllätyksiä juonenkäänteissä tapahtuikin. Esimerkiksi elokuvan pahis oli hyvin ennalta arvattava. (Vaikkakin spoilaannuin siitä asiasta tumblrissa...) Se, että taas pyrittiin yllättämään pahiksella teki oikeasta pahiksesta vielä ennalta arvattavamman.

 Elokuvassa oli paljon isoja juoniaukkoja. Esimerkiksi miten ja missä välissä Baymax kerkesi piilottaa ohjelmointilevykkeensä käteensä? Kuka sytytti tulipalon ja miksi? Jos se oli Callaghan, niin mikä kumman syy hänellä oli sytyttää koko paikka tuleen, kun olisi päässyt käsiksi Hiron mikrobotteihin paljon helpommillakin keinoilla. Elokuva oli myös välillä vähän liian nopea. Toimintakohtauksesta edettiin toimintakohtaukseen ja mielestäni jossain välissä oltaisiin vähän voitu hidastaa.

Suuriin juoniaukkoihin ei kuitenkaan kiinnittänyt kovin paljoa huomiota eivätkä ne näin ollen häirinneet sitten niin paljoa. Etenkin kun elokuvassa oli niin paljon kaikkea muuta hyvää. Esimerkiksi aivan loistavia teemoja läheisen menetyksestä kostoon, ja ystävyydestä tukijoukon tärkeyteen.

San Fransokyo on tapahtumapaikkana täydellinen elokuvan tarinalle.

Big hero 6:n visuaalinen ilme oli aivan loistava. Animaation laatuun oli todellakin panostettu ja San Fransokyo näytti yhtä eksoottiselta ja hienolta päivällä kuin yölläkin. Elokuvan miljöö oli minulle enemmän kuin mieleen. Frozenin välillä hyvin selkeiden ja pelkistettyjen tapahtumapaikkojen jälkeen vilkas aasialais/amerikkalaiskaupunki näytti hyvin raikkaalta ja kiinnostavalta kaikkine yksityiskohtineen. Päätähuimaavaa kaupunkia oltaisiin toki voitu hyödyntää elokuvassa enemmän. Myös aikaportaali, jonka sisään Hiro ja Baymax syöksyivät oli oli henkeäsalpaavan upea! Ajatus sinne jäämisestä ei kuitenkaan ollut mikään mukava.

Tadashi, Cass ja muut sivuhahmot hurmaavat persoonillaan.


Kaikki hahmot olivat (noh, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta) ihania ja sydäntä lämmittäviä. En löytänyt elokuvasta oikein ketään ärsyttävää henkilöä. Hahmoihin (etenkin Hiroon) pystyi samaistumaan helposti. Baymax oli valtavan suloinen hahmo, ehkä elokuvan parhaimpia! Siitä huolimatta että loput hahmot, kuten Cass-täti, Tadashi ja Big Hero 6 -tiimi saivat verrattaen vähän ruutuaikaa, oli jokaisella hahmolla elokuvassa omat huippuhetkensä. Itse en myöskään katsoessa kiinnittänyt huomiota esimerkiksi supersankarijoukon vähäiseen ruutuaikaan tai hahmokehitykseen ollenkaan. Tarinan pääpointti on Hirossa ja tämän toipumisessa surusta, sekä Baymaxista, joka auttaa häntä siinä. Tarinan pääjuoni on pidetty näissä kahdessa hahmossa ja hyvä niin.

Suomidubbi oli erinomainen kuten Disney leffoilta voi odottaa. Henri Piispanen oli todella vakuuttava Hiron roolissa, kun Mikko Kouki teki suomen suloisimman Baymaxin. Roope Salminen kuulosti tarvittavan vanhalta Tadashille. Onneksi ei kutenkaan yhtä vanhalta kuin Tadashin amerikkalainen ääninäyttelijä, jonka äänen perusteella osasin odottaa rooliin vain Jukka Rasilaa. :'D Minttu Mustakallio onnistui Cass-tätinä erinomaisesti eikä kuulostanut yhtään kiusalliselta ja tyypilliseltä Mintulta, mitä vähän pelkäsin. Cass sopikiin hahmona Mustakalliolle kuin nenä päähän, sillä kumpaakaan ei voi ottaa kovin vakavasti. :D Myy Lohi hurmasi Honey Lemonina ja hänen äänensä sopi hahmolle kuin nakutettu. Anna-Maija Tuokko kuulosti juuri sopivalta GoGo Tomagona dubbauslahjoista puhumattakaan. Sama homma Joonas Saartamon (Fred) ja Ossi Alhapuron (Robert Callaghan) kanssa. Ehkä vähän otti korviin Peter Kanervan ääni, joka kuulosti jotenkin hassulta eikä ehkä täydellisesti sopinut mielestäni Wasabin hahmolle.

"Asteikolla yhdestä kymmeneen: Minä numeron antaisit kivullesi?"


Vaikka elokuva ei ollut täydellinen, se teki minuun silti hyvin suuren vaikutuksen. Elokuva oli niin kaunis tarina ystävyydestä ja läheisten tuesta menetyksen ja surun keskellä. Elokuva oli todella lämminhenkinen ja pystyin samaistumaan Hiron hahmoon hyvin. Eri kohtauksista näki kuinka suurella sydämmellä elokuvaa ja sen teemoja oli mietitty ja tehty.

 Big hero 6 on kaunis ja koskettava elokuva ystävyydestä, menetyksestä, surusta, kostosta ja läheisten tärkeydestä. Se onnistui koskettamaan minua tavalla, jolla yksikään Disneyn elokuva ei ollut aiemmin koskettanut.
___

Huhhuh! Kokonainen viikko tätä on yritetty tehdä!! :O Onneksi lukiota voidaan aina syyttä kaikesta! :) Arvosteluni jäi aika pintapuoliseksi, mutta lisää mielipiteistäni (ja etenkin tarkennuksia) saa kysellä kommenteissa! Kertokaa tekin mielipiteitänne elokuvasta, mikäli olette sen nähneet!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti