perjantai 18. huhtikuuta 2014

Kurkistus kirjaan: The Art of Frozen

Tämä viikko on blogissani pyhitetty Frozenille. Perjantaista perjantaihin teen postauksia kyseisestä elokuvasta. Tervetuloa siis seuraamaan Frozen viikkoa! :)

*  *  *

Heippa! Frozen viikko alkaa olla lopuillaan. Tässä vielä viimeinen postaus viikolta. Mutta ei hätää. Tämä ei jää blogin viimeiseksi Frozen aiheiseksi postaukseksi. Mennäänpäs nyt itse asiaan. Äitini (joka sattuu olemaan kirjakauppias) tilasi kauppaansa Art of Frozen kirjan, jotta voin sen sitten sieltä ostaa. Tilaushetkellä kirjasta oli painos loppu. Kului aikaa, ja aikaa ja aikaa ja aikaa ja aikaa.... Olin jo alkanut luopua toivosta kunnes päivä ennen Frozenin ilmestymistä äitini sanoi että hänen repussaan olisi minulle jotain pientä kivaa. Loput osaatte varmaankin jo arvata? ;)


Art of Frozen by Charles Solomon. Preface by John Lasseter. Foreword by Chris Buck ja Jennifer Lee.  Kannen kuvitus Bill Schwab, Lisa Keene ja Brittney Lee

168-sivuisen kirjan julkaissut Chronicle Books vuonna 2013. Kirjan etukansi on yksinkertainen mutta hyvin kaunis. Oli mielestäni hyvä idea laittaa siskokset kanteen, ikäänkuin vastakohdiksi. Tekstin asettelu kannessa ei häiritse. 
Kirjan takakansikin on todella tyylikäs. Elsan linna oli loistava vaihtoehto takakanteen


Kirjan aloitusaukeama on todella tyylikäs ja huikaiseva. Tuo kuva on jotain sellaista jota oletin elokuvan olevan ensimmäisten konseptitaiteiden perusteella. 


Ensimmäisiä aukeamia kuvittavat Birttney Leen kauniit kuvat. Ylemmässä kuvassa on on Elsan "signature" lumihiutale, joka nähdään melkein joka paikassa elokuvan ajan. Kirjan niin sanotussa johdantoluvussa esitellään lähinnä elokuvan kuvakäsikirjoituksia ja story boardeja. Sattuipa muutama konseptikuvakin mukaan.


Ensimmäisessä luvussa käsitellään Arendellin kruunajaisia ja esitellään hahmoja sekä konspetitaidetta. Kirjaa lukiessani en voinut olla vertailematta Art of Tanglediin. Löysin muutamia eroja kerronnassa, joista ystävänikin minulle sanoi.


 Art of Tangledissa keskitytään enemmän kauniisiin maisemiin ja elokuvan maailmaan. Tangledia käsitellään kirjassa enemmän 50. klassikkona kuin itse elokuvana. Art of Frozenissa taas keskitytään enenmmän itse elokuvaan, tarinaan, ja hahmoihin. Tästä syystä Frozenin taidekirjasta löytyy enemmän konspetitaidetta hahmoihin liittyen kuin Tangledin vastaavassa.Etenkin konseptitaide Elsasta kiinnosti minua. Hän on ehkä koko elokuvan mielenkiintoisin hahmo kehityskaarensa aikana. Ehkä aluksi siksi että hänestä piti tulla elokuvan pahis, mutta tarinaan tuli monia muutoksia että Elsan hahmo muuttui kerta kerralta erilaisemmaksi. Näissä kuvissa keskitytään enemmän Elsan nykyiseen hahmoon ja hänen ulkonäköönsä.


Sitten alkaakin toinen luku, jossa kerrotaan Elsan jäädyttämästä Arendellista. Löytyy konseptitaidetta niin puista, maisemista ja hahmoistakin.Ylläolevassa kuvassa konspetitaidetta Tammisesta ja hänen kaupastaan. Alenpana Color Keys nimisiä kuvia, joissa testataan elokuvan värimaailmaa. Etenkin nuo Color Keyt ovat kauniita. Vaikka yksi niistä näyttääkin pahasti suoraan elokuvasta vetäistyltä.Kristoffin konspetitaidetta. Melkoinen komistus ainakin näissä kuvissa. Ja monien tyttöjen mielestä melkoinen söpöläinen elokuvassakin. Sveniä käsiteltiin aika niukasti, mutta se ei ainakaan haitannut minua. 


Olafia taas käsiteltiin kolmen aukeaman verran. Mikä kyllä ei haittaa yhtään, koska Olaf on vaan niin paras. Bill Schwabin konseptitaide Olafista oli todella suloista ja ilo silmälle. Tykkään Chronicle Booksin tavasta esitellä hahmot vasta sitä ympäristöä käsiteltäessä jolloin heidät ensi kerran tavataan. 


Kolmannessa luvussa keskitytään Elsan rakentamaan hulppeaan jääpalatsiin. 


Jääpalatsi-luku on suosikkilukuni kirjasta. Kaikki konseptikuvat linnasta ovat todella kaunista katsottavaa. Jokaisessa kuvassa on jotain kauniita yksityiskohtia joita voisi ihastella koko päivän.Tuossa oli vähän kuvia Elsan linnasta. Todella kauniita vai mitä. Kirjassa sanotaan, että Brittney Leen kuvat vastasivat sitä, miltä he ajattelivat jääpalatsin lopulta näyttävän. Sitten tuli taas vähän hahmojen esittelyjä. Yllätyin positiivisesti kun:


 ...kirjassa käsiteltiin Elsaa jopa toisenkin kerran! Loppupuolella keskityttiinkin Elsan "Lumikuningatar" olemukseen. Hänestä kerrottiinkin monen aukeaman verran. Ystäväni sanoi (hänkin siis omistaa tämän kirjan)
että Bill Schwabin piirrokset hahmoista muistuttivat kaikkein eniten elokuvan lopullisia hahmoja. Tämän huomasin olevan aivan totta.


Tässä Elsan esittelyssä keskityttiin tarkemmin Elsan varhaisiin konseptikuviin ja hahmoon. Kuvista näkee vähän osviittaa minälainen hän olisi voinut olla pahiksena. Tämä oli ehkä kaikkein mielenkiintoisinta kirjassa.Sitten alkaakin viimeinen luku. Return to Arendelle. Tämä luku oli vähiten suosikkini, mutta sisälsi silti paljon mielenkiintoisia asioita. Esimerkiksi Annan jäätymisen vaihe vaiheelta, paljon konspetitaidetta sun muuta. 


sekä vähän taidetta musikaalinumerosta Love Is An Open Door. Koska minulla on ollut tapana valita suosikkikuvani, niin valitsen sen tälläkin kertaa, ja päätös oli helppo. Suosikkikuvani on tämä: 


Aivan huikaisevan kaunis maalaus Elsan luomasta talvisesta metsästä. Kurkistus kirjaan alkaa olla ohi, joten on pieni yhteenvedon paikka. Tästä postauskesta tuli aivan liian pitkä. Minulla oli aivan liikaa sanottavaa ja näytettävää. Olisin halunnut esitellä kirjan kaikki kuvat ja tekstit kunnolla, mutta sellaista mahdollisuutta ei oikein ole. Postauksesta olisi tullut vuoden mittainen. Hyvä jos jaksoitte lukea tämän postauksen loppuun. 

Mutta jos kiinnostaa tietää Frozenin teosta ja ihailla huikaisevaa taidetta, on tämä ostos juuri sopiva sinulle! Ja maksaa varmasti hintansa takaisin! Tässä olikin sitten Frozen viikko. Nyt siirryn viettämään Pääsiäislomaani myös blogin puolella. Viettäkää oikein ihana pääsiäinen! 

8 kommenttia:

 1. Ei yhtään kyllä haittaa postauksen pituus, ihan mahtavaa saada vähän perusteellisempi vilkaisu kirjaan! Tosi kiinnostavaa tuo kirjassa oleva runsas konseptitaide, todella hauskaa että Anna on pysynyt lähes samanlaisena koko elokuvan tuotannon ajan mutta Elsa on muuttunut tosi paljon. Itseäkin kyllä kiinnostaisi ostaa tuo kyseinen taidekirja, mutta saa nyt nähdä että onko sitä pian ollenkaan jäljellä. Onneksi kaikkien Frozen-pettymysten jälkeen sinä sait kuitenkin omasi ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kun tykkäsit postauksesta! ^^ Minu piti kirjoittaa vähän tiiviimmästi ja laittaa vähemmän kuvia, mutta sitten koko homma räjähti käsiin. Kaikki kauniit kuvat sun muut, niin pakko ne oli laittaa tähän postaukseen.

   Tuo konspetitaide on kieltämättä aivan huikaisevaa! Kannattaa ostaa kyseinen kirja jos kiinnostaa. Kaikki valitettavasti on niin limited editionia Frozenin kohdalla, että melkein mitään ei ole ikinä jäljellä. Mutta kyllä ainakin tätä kirjaa pitäisi olla aina saatavilla uudestaan ja uudestaan.

   Jep, kaikki on viimeinkin kääntynyt Frozeninkin kohdalla parhain päin kaikkien niiden pettymysten jälkeen. :)

   Poista
 2. Ei kyllä tosiaan haittaa pitkä postaus! Tämä oli todella mielenkiintoinen! :)

  Onpa kiehtova kirja! Upeita nuo kuvat. Mielenkiintoisesti kyllä kehittynyt tuo Elsa. :D Voin vaan kuvitella, miten olis ollut aika erilainen elokuva, jos Elsasta olisikin tullut pahis. Oon kyllä iloinen, ettei tullut.

  Nyt kyllä minustakin vähän tuntuu siltä, että tuo kirja on vielä pakko hankkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihanaa jos postaus ei ollutl iian pitkä. :)

   joo, tuo Elsan kehitys oli ainakin omasta mielestäni todella mielenkiintoista. Ja elokuva olisi ollut hyvinkin erilainen. Olisi mielenkiintoista nähdä kaikki ne juoniversiot missä erilaiset Elsat esiintyvät.

   jos vähänkin tuntuu, että täytyy tuo kirja hankkia niin silloin se kannattaa! todella informatiivinen ja kaunista taidetta.

   Poista
 3. Kivaa, että onnistuit saamaan tämän kirjan! Täytyy ehdottomasti itsekin hankkia se, kunhan rahatilanne on vähän parempi. :)

  Tosi kiva, että kirjassa on runsaasti kuvia hahmoista ja niiden kehityksestä, tykkään niistä yleensä eniten. Hirmu suloisia nuo Olaf-piirrokset! Pidän tosi paljon myöskin tuosta sinun suosikkikuvastasi, pidin sitä talvella pitkään tietokoneeni taustakuvana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä tuo kirja on ostamisen arvoinen! :) Itsekin tykkään eniten tälläisissä hahmojen kehityksestä ja siihen liittyvästä taiteesta.

   Poista
 4. Olen koko alkuvuoden ajan koittanut metsästää tätä kirjaa, mutta en ole löytänyt mistään :/. Disney Storen nettisivuilta ei löydy, eikä CDON:ista, edes ebayn eurooppalaisilta myyjiltä ei löydy kyseistä kirjaa... Amerikkalaisia myyjiä olen muutaman löytänyt, mutta sieltä asti en halua sitä tilata.
  Kesällä lähden Lontooseen, jos vaikka silloin viimeistään löytäisin omani :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti löytäisit sieltä omasi!! :) On nimittäin ostamisen arvoinen kirja.

   juu, kirja on loppunut melkein kaikkialta. Kerran loppui painoskin ja piti odotella uutta. Äitini tilasi tuon kirjan kaupalleen Akateemiselta kirjakaupalta. Sitä on siis suomalaisissakin kirjakupoissa myynnissä mutta todella kalliiseen hintaan. Mutta se voisi olla yksi keino hankkia kirja, jolloin se aika varmasti tulisi. :)

   Poista